M&A USLUGE NA STRANI PRODAVCA

Pronađite svog savjetnika
 

SVAKU TRANSAKCIJU TRETIRAMO KAO DA JE NAŠA

Prodaja kompanije otvara svijet mogućnosti, od kojih svaka ima svoje prednosti, složene procese i izazove. Potreban vam je dinamičan, iskusan i vrijedan partner, koji će samostalno savjetovati kako bi vam pružio konkretnu prednost u vašoj jedinstvenoj situaciji.

Uz IMAP, imate privilegirani pristup do 450+ stručnjaka u 60+ kancelarija širom svijeta. Od početne prodajne ideje do zatvaranja transakcije, posvećeni smo vašem dugoročnom finansijskom i strateškom uspjehu.

 

naše m&A usluge na strani prodavca 

Prodaja kompanije

Prodaja vašeg poslovanja nije samo još jedna transakcija. U IMAP-u smo posvećeni pružanju kompletne usluge.

Dokazano pregovaramo najbolju cijenu i uvjete, obraćajući jednaku pažnju kulturnom i strateškom uklapanju potencijalnog kupca, ulozi bivšeg vlasnika nakon prodaje i detaljima tranzicije za zaposlenike i menadžment.

Saznajte više o procesu ili stupite u kontakt sa IMAP stručnjakom za nepristrasne konsultacije bez obaveza.

Nasljeđivanje kompanije

Iako ga iznenađujuće često zanemaruju vlasnici preduzeća, plan sukcesije ili izlaska je temelj za trajnu stabilnost.

Bilo da vas zanima pronalaženje odgovarajućeg nasljednika ili kako i kada započeti postupni izlazak, potreban vam je stručni tim s dokazanim iskustvom u dizajniranju i izvođenju pametnih strategija.

 

Izlazne strategije PE fondova

Kada je u pitanju prodaja portfolio kompanija, investitori privatnog kapitala (private equity) imaju dugu listu faktora za procjenu i rangiranje. Transakcije mogu biti vremenski osjetljive i ne zavise samo od površnih finansijskih podataka.
 

U IMAP-u koristimo naše kombinovano znanje o industriji i 50 godina iskustva na globalnim M&A projektima na strani prodavca i na strani kupca. Idemo korak dalje u pripremi i procesu - od očekivane procjene vrijednosti, preko potencijalnih kupaca i strukture transakcije, do vremenskih rokova i razmatranja posebnih procesa. Kako biste dobili jasan, koncizan i sveobuhvatan pregled učinkovitih strategija i donijeli pravu odluku u savršenom trenutku.
 

Prodaja operacija/imovine

Postoje mnoge situacije u kojima razdvajanje poslovnih jedinica za djelomičnu ili potpunu prodaju ima strateškog smisla.

Bilo da je cilj stvaranje gotovine, smanjenje redundantnih operacija ili neosnovne imovine, povećanje tržišne vrijednosti ili delikatna politička ili pravna pitanja, potreban vam je tim sa aktivnim znanjem o tržištu i iskustvom u planiranju i izvođenju pametnih strategija u kompleksnim kontekstima.

Od izdvajanja, odvajanja i prodaje, naši stručnjaci u IMAP-u mogu osigurati bezbolan proces i optimalan dogovor.

Problematične M&A transakcije i posebne situacije

Po definiciji, problematična transakcija je ona koja se dešava u složenim, vremenski ograničenim i nepredvidivim situacijama – obično uzrokovana problemima likvidnosti, naglim padom poslovnih rezultata ili sukobima sa zainteresovanim stranama ili menadžmentom.

Uz pravog savjetnika, moguće je prepreku pretvoriti u priliku za obje strane.

U IMAP-u imamo iskustvo u usmjeravanju kompanija i dioničara prema mogućnostima prodaje i restrukturiranja koje revitaliziraju i ponovo stabiliziraju poslovanje. Također predstavljamo povjerenike i investitore kako bi iskoristili mogućnosti uz minimiziranje rizika.

Otkupi i dokupi preduzeća

Kada se postupa s preciznošću, preuzimanje od strane postojećeg menadžmenta (Management Buy-Out ili MBO) ili od strane novog menadžmenta (Management Buy-In ili MBI) može biti jedan od najpovoljnijih i najprofitabilnijih vrsta prodaje kompanije za obje strane.

Kroz IMAP-ovu široku globalnu mrežu finansijskih partnera kao što su investicione kompanije, industrijski holdinzi, porodična preduzeća, banke i dužnički fondovi, vodimo prodavce i/ili menadžment kroz proces, od odabira suinvestitora do strukturiranja preuzimanja i ugovornih odnosa.

Spajanja i zajednička ulaganja

Kada dvije kompanije sa zajedničkim interesima žele ojačati svoje prisustvo na tržištu, strateško partnerstvo kroz spajanje ili zajedničko ulaganje nudi optimalno rješenje.

Kako se ne radi o „konkurenciji", već o obostrano korisnom dogovoru, rješavanje problema je složeno. Od procjene relevantnih subjekata ili poslovnih jedinica, do dubinske analize i pitanja korporativnog upravljanja, stručnjaci iz IMAP tima posvećeni su maksimiziranju profitabilnosti, kompatibilnosti i glatkoj i stabilnoj tranziciji za obje strane.

Procjene vrijednosti kompanije

Na osnovu našeg dugog iskustva u korporativnim transakcijama, primjenjujemo visoko specijalizovane i stalno ažurirane standarde vrednovanja, kako bismo našim klijentima pružili solidnu procjenu dostižne kupovne cijene u najranijoj mogućoj fazi.

Bilo da želite odmah započeti proces prodaje ili vam je potrebna procjena za definiranje budućih planova, s IMAP procjenom u ruci, možete donositi odluke na osnovu cjelovite slike.

ČESTA PITANJA
OD KLIJENATA PRODAVACA

Naravno, svaka prodaja mora imati jasan finansijski cilj, ali da bi vaš savjetnik napravio idealan plan, također trebate jasnu širu sliku. Morate znati svoje ciljeve za poslovni rast, svoje lične ciljeve za ulogu koju ćete imati nakon zatvaranja, i svoje ciljeve za ljude i odnose unutar kompanije – kulturni profil savršenog kupca, nagrade za menadžment i podsticaji, sukcesija rukovodstva, zadržavanje zaposlenih i kupaca.

U IMAP-u jedna od naših osnovnih vrijednosti je personalizirana usluga i odnos koji gradimo sa našim klijentima. Naši stručnjaci ulažu vrijeme i brigu da vas provedu kroz ovu pripremnu fazu, pažljivo slušajući vaše ciljeve i predlažući najizvodljivije i najkorisnije rute.

Prije nego što započnete proces prodaje poslovanja, morat ćete razmotriti troškove vašeg savjetnika. Svaka transakcija je jedinstvena, a samim tim i njezina naknada.

Naknada za M&A transakcije obično se sastoji od mjesečne naknade, naknade za uspjeh i poticajne naknade. Neki od važnih faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru savjetnika i procjeni naknada su: raspon uključenih usluga, profil transakcijskog tima, iskustvo savjetnika, stručnost u industriji i pristup najrelevantnijim odnosima s investitorima i kupcima.

U IMAP-u uvijek osiguravamo da se struktura naknada pregovara i u potpunosti razjašnjava od prvog dana, kako bismo izgradili transparentan odnos između klijenta i savjetnika zasnovan na povjerenju.

Kao iskusni stručnjak na tržištu srednjih preduzeća, svjesni ste da proces uključuje više od samog pronalaženja kupca i zatvaranja transakcije. Osnovna vrijednost IMAP-a je transparentnost i odnosi zasnovani na povjerenju, tako da će vam vaš savjetnik dati potpun, detaljan pregled onoga što možete očekivati ​​u svakoj fazi i procjenu vremena za vaš jedinstveni slučaj.

Počinjemo s detaljnim pripremnim procesom u kojem utvrđujemo vaše ciljeve i motivaciju, kreiramo strategijski plan izlaska na tržište i prikupljamo sve potrebne materijale. Nakon što sastavimo listu potencijalnih kupaca, izvršit ćemo opsežnije istraživanje koje će dovesti do prikupljanja indikativnih ponuda i razmjene dokumentacije sa najperspektivnijim kandidatima.

Konačno, brinemo se o samom procesu transakcije, definiranju konačnog lista uvjeta i nadgledanju svih pravnih i finansijskih procesa za zaključenje transakcije.

Saznajte više o detaljima procesa ovdje.

Iako QofE pregled nije obavezan, to je vrlo vrijedan materijal podrške koji preporučujemo kao savjetnici za investiciono bankarstvo.

Dok druga mjerenja i finansijski izvještaji na površinskom nivou mogu biti teški za tumačenje, QofE izvještaj je standardiziran i jednostavan za razumijevanje. Potencijalnim kupcima daje potpuniju sliku o uspješnosti poslovanja i o tome kako će se poslovanje dalje razvijati.

Ovo je jaka osnova koja pomaže u potvrđivanju vrednovanja, a samim tim i ubrzavanju procesa pisma namjere (LOI) i dubinske analize koja iz toga proizlazi. (Ovdje saznajte više o procesu prodaje korak po korak)

Informacioni memorandum (CIM), koji se sve češće naziva i prezentacija povjerljivih informacija (CIP), u suštini je marketinški dokument koji predstavlja vaše poslovanje za prodaju. U sveobuhvatnom i jasnom formatu prezentacije, dokument uredno opisuje sve što bi potencijalni kupac trebao znati prije podnošenja inicijalne ponude, naglašavajući sve istaknute elemente koji čine kompaniju vrijednom i atraktivnom.

NAŠI KLIJENTI 

ČVRSTI ODNOSI IZGRAĐENI NA POVJERENJU I ZAJEDNIČKIM VRIJEDNOSTIMA 

Prilikom savjetovanja na strani prodavca radimo sa velikim brojem klijenata u segmentu srednjih preduzeća: kompanijama i njihovim vlasnicima, menadžerskim timovima, multinacionalnim kompanijama, porodičnim preduzećima i investicionim kompanijama. To nam daje jedinstveno raznoliku perspektivu koja nam omogućava da najbolje savjetujemo naše klijente o detaljima strategije u svakoj mogućoj vrsti prodaje, spin-offa, spajanja ili izlaska.

U IMAP-u znamo da prodaja vašeg poslovanja nije samo još jedna transakcija. Od vlasnika, preko dioničara, do zaposlenih, ovi pravi ljudski odnosi nisu sekundarni. Oni su ključni za uspjeh i dugovječnost svakog modernog poslovanja, posebno na tržištu srednjih preduzeća. Stoga je dio naše pripreme za prodaju stvaranje parametara i bitnih uslova u smislu kulturnog i strateškog uklapanja. Naglasak stavljamo na pronalaženje savršenog kupca koji prepoznaje pravu vrijednost onoga što ste izgradili.

IMAP-ov SISTEM 8© 

NAŠ PROCES PRODAJE KOMPANIJE 

    FAZA 1
PRIPREMA
Više   
    FAZA 2
PRISTUP
Više   
    FAZA 3
TRANSAKCIJA
Više   
IMAP STRUČNJACI 

NEZAVISNA STRUČNOST I  KOLEKTIVNA IZVRSNOST

Uz izbor od 450+ stručnjaka za M&A širom svijeta, kao IMAP klijent, uvijek ćete biti u kontaktu sa višim stručnjakom za vašu specifičnu industriju, tržište i vrstu transakcije.

U IMAP-u, objedinjujemo svoje znanje, informacije i kontakte i redovno se sastajemo kako bismo razgovarali o najnovijim događanjima, podijelili uvide specifične za pojedine industrije i pronašli obostrano korisne sinergijske točke između više projekata na kojima radimo u naših 60+ međunarodnih ureda.

 

  Pokrenite za više informacija
BLIŽI POGLED 

PROCJENA VRIJEDNOSTI KOMPANIJE 

Bilo da želite odmah započeti proces prodaje ili vam je potrebna procjena za definiranje budućih planova, potreban vam je stručni savjetnik za M&A sa neovisnošću da vam da fer i potpunu procjenu.

Sa našim raznolikim timom stručnjaka za M&A u različitim sektorima, najnovijim poznavanjem tržišta i globalnim vezama, dobit ćete potpunu sliku o vrijednosti vašeg poslovanja.

Najčešći razlog neuspjeha transakcije je razlika u očekivanjima između prodavca i kupca. Na osnovu našeg iskustva u zatvaranju hiljada korporativnih transakcija, primjenjujemo visoko specijalizovane i stalno ažurirane standarde vrednovanja kako bismo vam pružili raspon zasnovan na činjenicama.

Kompanija vrijedi samo onoliko koliko je kupac spreman platiti, zbog čega su IMAP-ovi stručnjaci za M&A pedantni u istraživanju i predstavljanju informacionog memoranduma, projektovanih prihoda i svih ostalih osnovnih finansijskih informacija. Jedno od najvećih oklijevanja kupaca je nepredvidljivost njihovog povrata ulaganja, tako da što detaljnije i pouzdanije dokaze možemo predstaviti u ranoj fazi procesa, veća je vjerovatnoća da ćemo završiti sa dogovorom u kojem svi pobjeđuju..

kontaktirajte nas
POVEŽITE SE SA SAVJETNIKOM

Svijet globalnih spajanja i akvizicija je velik i složen. Čak i iskusnim kupcima je potreban stručni partner.

Kao što smo selektivni pri odabiru naših članova i finansijskih partnera, preuzimamo samo transakcije za koje znamo da možemo dati značajan doprinos.

Zakažite konsultacije bez obaveza sa višim savjetnikom. Dat ćemo vam nepristrasnu, iskrenu procjenu najboljeg pravca djelovanja, sa potpunim, transparentnim informacijama o našim metodama rada i strukturama naknada.

Our business is your business growth
više informacija? 

kontaktirajte nas 

Želimo vas čuti. Naš tim je uvijek dostupan za razgovor.

KONTAKTIRAJTE NAS 

Hvala vam na interesovanju za IMAP. Koristite obrazac ispod da nam kažete više o vašoj trenutnoj situaciji i naši će vam se stručnjaci javiti u najkraćem mogućem roku.