M&A USLUGE NA STRANI PRODAVCA

Pronađite svog savetnika
 

SVAKU TRANSAKCIJU TRETIRAMO KAO DA JA NAŠ

Prodaja kompanije otvara svet mogućnosti, od kojih svaka ima svoje prednosti, složene procese i izazove. Potreban vam je dinamičan, iskusan i vredan partner, koji će vas samostalno savetovati da vam pruži konkretnu prednost u vašoj jedinstvenoj situaciji.

Sa IMAP-om dobijate privilegovan pristup do 450+ stručnjaka u 60+ kancelarija širom sveta. Od početne prodajne ideje do zatvaranja transakcije, posvećeni smo vašem dugoročnom finansijskom i strateškom uspehu.

 

NAŠE M& USLUGE na strani prodavca  

Prodaja kompanije

Prodaja vašeg poslovanja nije samo još jedna transakcija. U IMAP-u smo posvećeni pružanju kompletne usluge.

Imamo dokazano iskustvo u pregovaranju najbolje cene i uslova, obraćajući jednaku pažnju kulturnom i strateškom uklapanju potencijalnog kupca, ulozi bivšeg vlasnika nakon prodaje i detaljima tranzicije za zaposlene i menadžment.

Nasleđivanje kompanije

Iako ga iznenađujuće često zanemaruju vlasnici preduzeća, plan sukcesije ili izlaska je temelj za trajnu stabilnost.

Bilo da vas zanima pronalaženje odgovarajućeg naslednika ili kako i kada započeti postepeni izlazak, potreban vam je tim stručnjaka sa dokazanim iskustvom u dizajniranju i sprovođenju pametnih strategija.

Izlazne strategije PE fondova

Kada je u pitanju prodaja portfolio kompanija, investitori privatnog kapitala (private equity) imaju dugu listu faktora za procenu i rangiranje. Transakcije mogu biti vremenski osetljive i zavise od više od samo površinskih finansija.

U IMAP-u koristimo naše kombinovano znanje o industriji i 50 godina iskustva na globalnim M&A projektima na strani prodavca i na strani kupca. Idemo korak dalje u pripremi i procesu – od očekivane procene vrednosti, preko potencijalnih kupaca i strukture transakcije, do vremenskih rokova i razmatranja posebnih procesa. Da biste dobili jasan, koncizan i sveobuhvatan pregled efikasnih strategija i doneli pravu odluku u savršenom trenutku.

Prodaja operacija/aktive

Postoje mnoge situacije u kojima razdvajanje poslovnih jedinica za delimičnu ili potpunu prodaju ima strateškog smisla.

Bilo da je cilj generisanje gotovine, eliminisanje suvišnih operacija ili neosnovnih sredstava, povećanje tržišne vrednosti ili delikatna politička ili pravna pitanja, potreban vam je tim sa najnovijim tržišnim znanjem i iskustvom u planiranju i sprovođenju pametnih strategija u složenim kontekstima.

Od izdvajanja, razdvajanja i prodaje, naši stručnjaci u IMAP-u mogu da obezbede bezbolan proces i optimalnu ponudu.

Problematične M&A transakcije i posebne situacije

Po definiciji, transakcija u nevolji je ona koja se dešava u složenim, vremenski ograničenim i nepredvidivim situacijama—obično uzrokovana problemima likvidnosti, naglim padom poslovnih rezultata ili sukobima sa zainteresovanim stranama ili menadžmentom.

Uz pravog savetnika, prepreka se može pretvoriti u priliku za obe strane.

U IMAP-u imamo iskustvo u usmeravanju kompanija i akcionara ka mogućnostima prodaje i restrukturiranja koje revitalizuju i ponovo stabilizuju poslovanje. Takođe predstavljamo poverenike, stečajne upravnike i investitore radi iskorištavanja mogućnosti, uz minimalizovanje rizika.

Otkupi i dokupi preduzeća

Kada dve kompanije sa zajedničkim interesima žele da ojačaju svoje prisustvo na tržištu, strateško partnerstvo kroz spajanje ili zajedničko ulaganje nudi optimalno rešenje.

Pošto se ne radi o „konkurenciji“, već o obostrano korisnom dogovoru, rešavanje problema je složeno. Od procene relevantnih subjekata ili poslovnih jedinica, do dubinske analize i pitanja korporativnog upravljanja, stručnjaci iz IMAP tima posvećeni su maksimiziranju profitabilnosti, kompatibilnosti i glatkoj i stabilnoj tranziciji za obe strane.

Spajanja i zajednička ulaganja

When two companies with mutual interests want to strengthen their presence in the market, a strategic partnership through a merger or joint venture offers an optimal solution.

Since we’re not dealing with a ‘competition’ here but a mutually beneficial agreement, the problem-solving is intricate. From the valuation of the relevant entities or business units, to due diligence and corporate governance issues, experts from the IMAP team are dedicated to maximizing profitability, compatibility`, and a smooth and stable transition for both parties.

Procene vrednosti preduzeća

Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u korporativnim transakcijama, primenjujemo visoko specijalizovane i stalno ažurirane standarde procene kako bismo našim klijentima pružili solidnu procenu dostižne kupovne cene u najranijoj mogućoj fazi.

Bez obzira da li želite da odmah započnete proces prodaje ili vam je potrebna procena da biste definisali buduće planove, sa IMAP procenom u ruci možete donositi odluke na osnovu celokupne slike.

ČESTA PITANJA
OD KLIJENATA PRODAVACA

Naravno, svaka prodaja mora imati jasan finansijski cilj, ali da bi vaš savetnik pripremio idealan plan, potrebna vam je jasna šira slika. Morate da znate svoje ciljeve za poslovni rast, svoje lične ciljeve za svoju ulogu nakon zatvaranja i svoje ciljeve za ljude i odnose unutar kompanije – kulturni profil savršenog kupca, nagrade i podsticaji za menadžment, nasledstvo lidera, zadržavanje zaposlenih i klijenata.

U IMAP-u, jedna od naših osnovnih vrednosti je personalizovana usluga i odnos koji gradimo sa našim klijentima. Naši stručnjaci ulažu vreme i brigu da vas vode kroz ovu pripremnu fazu, pažljivo slušajući vaše ciljeve i predlažući najizvodljivije i najkorisnije puteve.

Pre nego što započnete proces prodaje preduzeća, moraćete da razmotrite troškove svog savetnika. Svaka transakcija je jedinstvena, kao i naknada.

Naknada za M&A transakcije se obično sastoji od mesečne naknade, naknade za uspeh i naknade za podsticaj. Neki od važnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira savetnika i procene naknada su: opseg uključenih usluga, profil transakcionog tima, iskustvo savetnika, stručnost u industriji i pristup najrelevantnijim odnosima sa investitorima i kupcima.

U IMAP-u uvek obezbeđujemo da se naknada dogovara i u potpunosti objašnjava od prvog dana, kako bismo izgradili transparentan odnos između klijenta i savetnika vođen poverenjem.

Kao iskusni profesionalac na srednjem tržištu, znaćete da proces nije tako jednostavan kao pronalaženje kupca i zatvaranje transakcije. Osnovna vrednost IMAP-a je transparentnost i odnosi zasnovani na poverenju, tako da će vam vaš savetnik dati potpunu, detaljnu analizu onoga što možete da očekujete u svakoj fazi, kao i procene vremena za vaš jedinstveni slučaj.

Počinjemo sa dubokim pripremnim procesom u kojem utvrđujemo vaše ciljeve i motivaciju, kreiramo plan marketinške strategije i sastavljamo sve potrebne materijale. Nakon što sastavimo listu potencijalnih kupaca, sprovešćemo opsežnije istraživanje koje će dovesti do prikupljanja indikativnih ponuda i razmene dokumentacije sa najperspektivnijim kandidatima.

Konačno, vodimo računa o samom procesu transakcije, definišući konačnu listu uslova i nadgledamo sve pravne i finansijske procese za zaključenje transakcije.

Iako QofE pregled nije uslov, to je veoma vredan materijal podrške koji preporučujemo kao savetnici za investiciono bankarstvo.

Dok druga merenja i finansijske izveštaje na površinskom nivou mogu biti teški za tumačenje, QofE izveštaj je standardizovan i jednostavan za razumevanje. Potencijalnim kupcima daje potpuniju sliku o performansama preduzeća i o tome kako će se preduzeće dalje razvijati.

Ovo je jaka osnova koja pomaže u potvrđivanju procene, a samim tim i ubrzavanju procesa pisma o namerama (LOI) i dubinske analize koja iz toga proizlazi. 

Informacioni memorandum (CIM), koji se sve češće naziva i prezentacija poverljivih informacija (CIP), u suštini je marketinški dokument koji predstavlja vaše poslovanje za prodaju. U sveobuhvatnom i jasnom formatu prezentacije, dokument uredno opisuje sve što potencijalni kupac treba da zna pre podnošenja inicijalne ponude, naglašavajući sve istaknute elemente koji čine kompaniju vrednom i atraktivnom.

NAŠI KLIJENTI 

ČVRSTI ODNOSI IZGRAĐENI NA POVERENJU I ZAJEDNIČKIM VREDNOSTIMA 

Kod savetovanja na strani prodavca, radimo sa nizom klijenata u segmentu srednjih preduzeća: preduzeća i njihovi vlasnici, menadžerski timovi, multinacionalne kompanije, porodična preduzeća i investicionim kompanijama. Ovo nam daje jedinstvenu raznoliku perspektivu koja nam omogućava da najbolje savetujemo naše klijente o detaljima strategije u svakoj mogućoj vrsti prodaje, izdvajanja, spajanja ili izlaska.

U IMAP-u znamo da prodaja vašeg poslovanja nije samo još jedna transakcija. Od vlasnika, preko akcionara, do zaposlenih, ovi pravi ljudski odnosi nisu sekundarni. Oni su ključni za uspeh i dugovečnost svakog modernog poslovanja, posebno na tržištu srednjih preduzeća. Kao takvi, deo naše pripreme za prodaju je kreiranje parametara i bitnih uslova u smislu kulturnog i strateškog uklapanja. Naglasak stavljamo na pronalaženje savršenog kupca koji prepoznaje pravu vrednost onoga što ste izgradili.

IMAP-ov SISTEM 8© 

NAŠ PROCES PRODAJE KOMPANIJE 

    FAZA 1
PRIPREMA
Više   
    FAZA 2
PRISTUP KUPCIMA
Više   
    FAZA 3
TRANSAKCIJA
Više   
IMAP STRUČNJACI 

NEZAVISNA STRUČNOST I  KOLEKTIVNA IZVRSNOST

Uz izbor od 450+ stručnjaka za M&A iz celog sveta, kao IMAP klijent uvek ćete biti u kontaktu sa višim stručnjakom za vašu specifičnu industriju, tržište i vrstu transakcije..

U IMAP objedinjujemo svoje znanje, iskustvo i kontakte i redovno se sastajemo kako bismo razgovarali o najnovijim dešavanjima, podelili uvide specifične za industriju i pronašli obostrano korisne tačke sinergije između više projekata na kojima radimo u naše 60+ međunarodne kancelarije..

 

  Pokreni za više informacija
bliže posmatranje 

PROCENA VREDNOSTI PREDUZEĆA 

Bez obzira da li želite da odmah započnete proces prodaje ili vam je potrebna procena da biste definisali buduće planove, potreban vam je stručni savetnik za M&A sa nezavisnošću koja je potrebna da pruži fer i potpunu procenu.

Sa našim raznolikim timom stručnjaka za M&A u različitim sektorima, najnovijim poznavanjem tržišta i globalnim vezama, dobićete potpunu sliku o vrednosti vašeg poslovanja.

Najčešći razlog za neuspeh transakcije je razlika u očekivanjima između prodavca i kupca. Na osnovu našeg iskustva u zatvaranju hiljada korporativnih transakcija, primenjujemo visoko specijalizovane i stalno ažurirane standarde procene kako bismo vam pružili raspon zasnovan na činjenicama.

Kompanija vredi samo onoliko koliko je kupac spreman da plati, zbog čega su stručnjaci za IMAP M&A pedantni u istraživanju i predstavljanju informacionog memoranduma, projektovane zarade i svih drugih osnovnih finansijskih informacija. Jedno od najvećih oklevanja kupaca je nepredvidljivost njihovog povrata ulaganja, tako da što detaljnije i pouzdanije dokaze možemo da predstavimo u ranoj fazi procesa, veća je verovatnoća da ćemo završiti sa dogovorom u kojem svi pobeđuju.

Kontaktirajte nas
PITANJA? HAJDE DA RAZGOVARAMO

M&A na tržištu srednjih kompanija je pun mogućnosti, a sa njim dolazi i pregršt opcija i modaliteta.

Savetnik je vaš kompas.

Kontaktirajte nas za konsultacije bez obaveza sa specijalistom za M&A, koji će pažljivo saslušati vaše nedoumice i dati iskrenu, nepristrasnu procenu najboljih sledećih koraka.

Our business is your business growth
VIŠE INFORMACIJA? 

KONTAKTIRAJTE NAS 

Želimo da čujemo od vas. Naš tim je uvek dostupan za razgovor.

KONTAKTIRAJTE NAS 

Hvala vam na interesovanju za IMAP. Koristite obrazac ispod da nam kažete više o vašoj trenutnoj situaciji i naši će vam se stručnjaci javiti u najkraćem mogućem roku.